Ehdota korkeatasoista tietokirjaa vähälevikkisen tietokirjallisuuden ostotukilistalle

2.11.2023
Kuvassa kirjoja kirjaston hyllyissä.

Yleisten kirjastojen ostotuella edistetään vähälevikkisen laatukirjallisuuden saatavuutta ja mahdollistetaan kirjastojen monipuolinen valikoima. Ehdota tietokirjaa tietokirjallisuuden ostotukilistalle 1.12. mennessä.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) laatii opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotuksen yleisten kirjastojen vähälevikkisen tietokirjallisuuden ostotukilistasta. Ministeriö myöntää vähälevikkisen laatukirjallisuuden tukea vuosittain kuntien yleisille kirjastoille.  

Ostotuen tulevaisuus on vaakalaudalla. Eduskunta päättää sen jatkosta osana budjettikäsittelyä joulukuussa. Keräämme tästä huolimatta ostolistan tavalliseen tapaan toivoen, että tuki jossain muodossa säilyy.

Pyydämme ehdotuksia kirjastojen ostotukilistalle korkeatasoisista tietoteoksista, joiden levikin tiedetään tai arvellaan olevan vähäinen. Ehdotukset vuonna 2023 julkaistuista tietokirjoista voi tehdä tällä verkkolomakkeella 1.12. mennessä. Tietokirjojen lisäksi ostotukilistalle voi esittää selkokirjoja, isotekstisiä kirjoja, äänikirjoja, suomenruotsalaista tietokirjallisuutta, saamenkielistä tietokirjallisuutta ja käännettyä tietokirjallisuutta.  

Ostotuella edistetään vähälevikkisen laatukirjallisuuden saatavuutta ja mahdollistetaan kirjastojen monipuolinen valikoima. Ostotuki mahdollistaa kirjallisuuden hankkimisen myös koulukirjastojen ja päiväkotien kokoelmiin. Tukeen ovat oikeutettuja kaikki Suomen kunnat Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 

Ostotuen lopulliseen teosluetteloon valittavista kirjoista päättää vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriö. Ostotuen teosluettelo laaditaan tietokirjallisuuden, kaunokirjallisuuden ja selkokielisen kirjallisuuden osalta TJNK:n, Valtion kirjallisuustoimikunnan (Taiteen edistämiskeskus) ja Selkokeskuksen ehdotuksista.  

Ehdota korkeatasoista tietokirjaa vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotukilistalle tällä verkkolomakkeella 1.12. mennessä. Otamme samalla vastaan ehdotuksia tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajiksi vuodelle 2024. Lue lisää täältä.

Tutustu yleisten kirjastojen vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotukeen tarkemmin opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla.

Lisätietoja: 
Pääsihteeri Henriikka Mustajoki 
040 7335 935 
henriikka.mustajoki@tjnk.fi 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös