Häirintä uhkaa tutkijoita ja tieteen vapautta. TJNK julkaisee 21.5.2025 ohjeistuksen, joka tarjoaa tutkimusyhteisön käyttöön keinoja tutkijoiden ja asiantuntijatehtävissä toimivien sananvapauden turvaamiseksi.
TJNK julkaisee kansallisen ohjeistuksen tutkijoiden ja asiantuntijoiden sanavapauden turvaamiseksi. Samalla kutsumme tutkijat, toimittajat ja taiteilijat yhteiseen keskusteluun sanan- ja ilmaisunvapaudesta.
Hissiyhtiö KONEen ja Tampereen yliopiston yhteisistä tutkimusprojekteista on syntynyt väitöskirjoja, tieteellisiä artikkeleita ja yleistajuisia tekstejä, joiden vaikutus ulottuu koko yhteiskuntaan.
Riskipuhe leimaa yhä useammin keskustelua avoimesta tieteestä ja turvallisuudesta. Kun korostamme uhkia ja spekuloimme väärinkäytöillä unohdamme helposti, miksi tiedon avoimuus on nähty demokratian ja yhteiskunnallisen kehityksen perustana.
Juttusarjassa esitellään TJNK:n jäsenet toimikaudelle 2025-2027. TJNK tuo yhteen tutkitun tiedon parissa työskenteleviä asiantuntijoita, joiden tehtävänä on suomalaisen tiedonjulkistamisen tukeminen. Sarja alkaa uuden puheenjohtajan esittelyllä.
Tekoälyn tuottama teksti on nopeaa ja sujuvaa, mutta mikä tekee tekstistä oikeasti arvokasta? Tiedonjulkistamisen tehtävä ei ole vain tuottaa sisältöä, vaan lisätä ymmärrystä. Mitä menetämme, jos kirjoittamisen ajattelutyö siirtyy koneelle?
Suomalaiset nuoret osaavat käyttää sananvapauttaan, mutta vaikuttamisen mahdollisuudet koetaan huonoiksi. Eläkkeelle siirtyvä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen pohtii, miten aktiivista kansalaisuutta voisi lisätä.
Uutiskirje kokoaa tietoa Tieteellisten seurain valtuuskunnan tutkimuksen- ja tutkijanarvioinnin edistämistyöstä, sisältäen vastuullisen julkaisutoiminnan teemat. Uutiskirje on tarkoitettu tutkimusorganisaatioiden tutkimushallinnon ja -palveluiden