Häirintä uhkaa tutkijoita ja tieteen vapautta. TJNK julkaisee 21.5.2025 ohjeistuksen, joka tarjoaa tutkimusyhteisön käyttöön keinoja tutkijoiden ja asiantuntijatehtävissä toimivien sananvapauden turvaamiseksi.
TJNK julkaisee kansallisen ohjeistuksen tutkijoiden ja asiantuntijoiden sanavapauden turvaamiseksi. Samalla kutsumme tutkijat, toimittajat ja taiteilijat yhteiseen keskusteluun sanan- ja ilmaisunvapaudesta.
Suomalaiset nuoret osaavat käyttää sananvapauttaan, mutta vaikuttamisen mahdollisuudet koetaan huonoiksi. Eläkkeelle siirtyvä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen pohtii, miten aktiivista kansalaisuutta voisi lisätä.
Toimittaja Helen Partti haastatteli tutkijoita sananvapaudesta ja pohti, miten henkistä nahkaa voi paksuntaa, jotta työtä jaksaa jatkaa painostuksesta huolimatta.
Suomalainen keskustelukulttuuri on koventunut rehtori Jukka Mönkkösen uran aikana. Itä-Suomen yliopisto on kehittänyt tutkijoilleen ja henkilöstölleen toimintamallin, joka auttaa ehkäisemään epäasiallista kohtelua ja häirintää.
Turun kirjamessuilla 4.–6.10.2024 on tänä vuonna jälleen Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan tarjoamaa ohjelmaa. Jo messuklassikon statusta tavoitteleva Hyvät ja huonot tiedeuutiset -paneeli ruotii ajankohtaisia tiedeuutisia.
Uloste, politiikka ja taide, kas siinä käsitekimara, joka horjutti suomalaisten oikeustajua Anna Rajalan saatua tutkijatohtorirahoituksen Suomen Akatemialta. Tutkija hyötyi yllättäen törkykeskustelusta ja terävöitti tutkimusmetodiaan.
Internetin käyttäjät luovuttavat henkilötietojaan organisaatioille ja valtiolle, mutta he eivät välttämättä pääse hyödyntämään tietoja itse. Väitöskirjatutkija Petteri Laine tunnistaa verkkoaikakaudessa sananvapautta rapauttavia valuvikoja.
Dosentti Mikko Salasuo on sohaissut yhteiskunnalliseen hermoon huippu-urheilututkimuksellaan. Tutkijan ei sovi särkeä urheilun hyvää kertomusta, joka perustuu uskomuksiin ja myytteihin.