En arbetsgrupp tillsatt av Vetenskapliga samfundens delegation har tagit fram ett förslag på hur de inhemska vetenskapliga tidskrifternas finansiering ska tryggas. Förslaget är öppet för kommentarer till och med den 29.9.2023.
Konferensen ”Open Science – From Policy to Practice” lyfter upp olika perspektiv på öppen vetenskap, från utformning till förverkligande och fördjupning.
På Vetenskapens hus i Helsingfors debatteras öppen vetenskap och pengar. Evenmanget är startskottet för en nationell arbetsgrupp för finansiering av öppen vetenskap. Observera att evenemanget är finskspråkigt.
Under workshopen presenteras arbetet med en målarkitektur för öppen vetenskap och forskning. Deltagarna får också delta i arbetet genom att skapa serviceprocesser.
Under seminariet granskar vi olika riktlinjer för öppet tillgänglig publicering och vilken inverkan dessa kan ha på användningen och förläggandet av vetenskapliga verk.
Höstworkshopen ger expertgrupperna och arbetsgrupperna i öppen vetenskap och forskning en möjlighet att arbeta med gemensamma frågor. Programmet meddelas senare.
Hur kan man skapa hållbarhetsomställning med öppet tillgänglig kunskap? Hur kan långsiktig miljöuppföljning behärska bromsa och stävja klimatförändring och förlust av biologisk mångfald?
Under denna workshop funderar vi på vilka risker som är förknippade med förverkligandet av Policyn för öppen tillgång till forskningspublikationer och hur dessa risker kan klassificeras.
Hur är det att undersöka skönlitteratur på ett litet språk i en forskningsvärld som anses prioritera engelska? Hur stor är en liten publik? Litteraturvetaren Julia Tidigs berättar om flerspråkighetsforskning på flera språk.