Osallistuitko Etiikan päivään? Seminaarin tallenne saatavilla tapahtuma-alustalla 29.3. asti

17.3.2022
Artikkelin kuvituskuva.

Etiikan päivä 2022 järjestettiin virtuaalitapahtumana 15.3.2022. Verkkotapahtuma keräsi noin 300 hengen yleisön.

Vuosittain järjestettävän Etiikan päivän ohjelmassa syvennyttiin tällä kertaa tutkimusetiikan kansainvälisiin ulottuvuuksiin ja globaalin vastuun sekä oikeudenmukaisuuden kysymyksiin. Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava EU-komissaari Jutta Urpilainen avasi seminaarin puheenvuorollaan, joka käsitteli eettisesti korkeatasoisen tutkimuksen merkitystä globaalien haasteiden ratkaisemisessa.

Lisäksi päivän aikana kuultiin puheenvuoroja esimerkiksi tieteen vapaudesta, tutkijan sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista, globaalin etelän tutkimuksesta sekä tekoälyn etiikasta ja siitä, mitä tehdä, kun tutkimus ei toteudu suunnitelmien mukaisesti. Etiikan päivän työpajoissa tarkasteltiin rahoituksen hakemisen etiikkaa ja uudistuvaa Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa (HTK) -ohjetta.

Etiikan päivä järjestettiin virtuaalitapahtuma-alustalla, jonka loi kotimainen virtuaalitapahtumien tuottaja Liveto. Tapahtuma-alusta on auki ja esiintyjien materiaalit sekä Etiikan päivän tallenne ovat seminaariin ilmoittautuneiden saatavilla kahden viikon ajan. Palaa Etiikan päivän pariin tai hyödynnä seminaarin tallennetta vaikkapa koulutus- tai opetustilaisuudessa 29.3.2022 asti!

Etiikan päivä on tieteen tutkimuseettisiä kysymyksiä monitieteisesti käsittelevä seminaari, joka on koonnut eri tieteenalojen edustajat yhteen vuodesta 2011 asti. Vuoden 2022 Etiikan päivän ohjelmasta ja järjestelyistä vastasivat Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK, Geenitekniikan lautakunta GTLK, Suomen Tiedeakatemiat, Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE, Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta Tukija ja Tieteellisiin ja opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunta TOKES.

Seuraava Etiikan päivä järjestetään keväällä 2023. Edellisten vuosien teemoihin ja ohjelmaan voit tutustua Tutkimuseettisen neuvottelukunnan verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Tutkimuseettinen neuvottelukunta: tenk(at)tenk.fi 

Meri Vainiomäki, tapahtumatuottaja, Etiikan päivä 2022: meri.vainiomaki(at)tsv.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös