Tutkimusetiikan kansainvälisiä ulottuvuuksia ja globaalin vastuun kysymyksiä – Etiikan päivän 2022 ohjelma on julkaistu

1.2.2022
Artikkelin kuvituskuvassa yleisöä ja teksti "Etiikan päivä".

Etiikan päivä järjestetään virtuaalitapahtumana 15.3.2022.

Etiikan päivä on tieteen eettisiä kysymyksiä monitieteisesti käsittelevä seminaari. Vuosittain järjestettävä tapahtuma tarjoaa tutkimusetiikan asiantuntijoille, tutkijoille ja tohtorikoulutettaville sekä kaikille tieteen parissa toimiville monialaisen katsauksen tutkimusetiikan ja -integriteetin ajankohtaisista aiheista.

Etiikan päivän 2022 ohjelma syventyy tällä kertaa tutkimusetiikan kansainvälisiin ulottuvuuksiin ja globaalin vastuun kysymyksiin. Seminaarin avaa kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava EU-komissaari Jutta Urpilainen. Päivän aikana kuullaan puheenvuoroja esimerkiksi tieteen vapaudesta, tutkijan sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista, globaalin etelän tutkimuksesta sekä tekoälyn etiikasta. Lisäksi seminaarissa keskustellaan tutkimusetiikan kansainvälisistä kehityssuunnista ja odottamattomista käänteistä: millaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä liittyy koronarokotteiden pikamatkaan ja laajaan käyttöön? Entä minkälaisiin yllättäviin ja eettisesti hankaliin tilanteisiin tutkimustyössä voi törmätä ja miten odottamattomat haasteet on mahdollista ratkaista?

Seminaarin ohjelma koostuu aamupäivällä järjestettävistä verkkotyöpajoista ja iltapäivällä kuultavista puheenvuoroista sekä sessioista. Etiikan päivään ja työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen, joka aukeaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) verkkosivuilla 15.2.2022. Seminaari on kaikille osallistujille maksuton.

Etiikan päivän ohjelmasta ja järjestelyistä vastaavat Tutkimuseettinen neuvottelukunta TENK, Geenitekniikan lautakunta GTLK, Suomen Tiedeakatemiat, Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE, Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta Tukija ja Tieteellisiin ja opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunta TOKES.

Tutustu Etiikan päivän 2022 ohjelmaan.

Lisätietoja:

Tutkimuseettinen neuvottelukunta: tenk(at)tenk.fi 

Meri Vainiomäki, tapahtumatuottaja, Etiikan päivä 2022: meri.vainiomaki(at)tsv.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös