Päivitetty HTK-ohje julkistetaan Etiikan päivässä 15.3.2023

20.12.2022
""

TENK on uudistanut Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa (HTK) -ohjeensa. Uusi ohje julkistetaan maaliskuussa 2023.

Etiikan päivässä keskustellaan luonnon- ja ympäristöntutkimuksen etiikasta

Päivitetty HTK-ohje julkistetaan vuosittaisen Etiikan päivä -seminaarin yhteydessä 15.3.2023. Tilaisuus sijoittuu aamupäivään ennen varsinaista seminaariosuutta.

Etiikan päivä järjestetään lähitapahtumana Tieteiden talolla Helsingissä. Semiaari on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Tilaisuutta voi seurata myös striimattuna.

Päivän teemana ovat tällä kertaa luonnon- ja ympäristöntutkimuksen eettiset kysymykset. Etiikan päivän ohjelma julkaistaan alkuvuodesta 2023 Etiikan päivän tapahtumasivulla.

Uuteen ohjeeseen sitoutumista seuraa siirtymävaihe

Uuden Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeen noudattaminen vaatii tutkimusorganisaatioilta myös uutta sitoutumista. Yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten, rahoittajien ja muiden tutkimusorganisaatioiden sitoutuminen HTK 2023 -ohjeeseen alkaa maaliskuussa. 

HTK-loukkausepäilyt arvioidaan aina sen ohjeen perusteella, johon organisaatio on ollut sitoutunut silloin, kun teot ovat tapahtuneet. Loukkausepäilyjen käsittelyprosessiin eli HTK-prosessiin puolestaan sovelletaan sitä ohjetta, johon organisaatio on ollut sitoutunut silloin, kun prosessi on käynnistetty. Vanha vuoden 2012 ohje kulkee siis uuden rinnalla vielä jonkin aikaa.

Lisätietoja päivitystyöstä: Minna Aittasalo, minna.aittasalo@tenk.fi, puh. 044 4932593.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös