Tutkimusetiikan barometrikysely 2023 on avattu

13.3.2023
Artikkelin kuvituskuvassa kompassi.

Toinen kansallinen tutkimusetiikan barometrikysely on nyt avattu. Kysely on auki 6.4.2023 asti.

Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) kerää barometrillä tietoa hyvän tieteellisen käytännön toteutumisesta suomalaisessa tiede- ja tutkimusyhteisössä vuosina 2019–2022. Tutkimusetiikan barometri kartoittaa erityisesti seuraavia aiheita:

  • Tutkimuseettisen tiedon lähteet
  • Hyvän tieteellisen käytännön osaaminen
  • Epäilyt hyvän tieteellisen käytännön rikkomuksista
  • Toiminta hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyissä
  • Näkemykset koronapandemian tutkimuseettisistä vaikutuksista Suomessa

TENK on lähettänyt kyselyn Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa -ohjeeseen sitoutuneisiin yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja tutkimusorganisaatioihin 13.3.2023.

TENK toivoo vastauksia tutkimus- ja opetushenkilöstöltä, tutkimushallinnon henkilöstöltä sekä muilta tutkimuksen tukipalveluiden parissa työskenteleviltä. Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kyselyyn vastataan anonyymisti, ja henkilötietoja ei kerätä.

Kysely on auki 13.3.–6.4.2023 välisenä aikana. Linkkiä kyselyyn jaetaan organisaatioiden intranetissä tai sisäisillä sähköpostilistoilla.

TENK julkaisee barometriraportin loppuvuonna 2023, ja barometrin tuloksia hyödynnetään hyvän tieteellisen käytännön kehittämisessä ja edistämisessä.

Ensimmäinen tutkimusetiikan barometrikysely toteutettiin Vaasan yliopiston ja TENKin yhteistyönä. Ari Salmisen ja Lotta Pitkäsen raportti Tutkimusyhteisöissä kaikki hyvin? Tutkimusetiikan barometri 2018 on luettavissa täällä (PDF).

Lisätietoja barometrista antaa TENKin koordinaattori Anni Sairio (anni.sairio at tenk.fi, 044-737 6381).

Sinua saattaisi kiinnostaa myös